GENOGRAMA. EL MAPA DE LA HISTORIA FAMILIAR

 

Fins ara, t’has ocupat de confeccionar una llista autobiogràfica (pot ser encara oberta i pot acceptar nous ítems) i de dibuixar i contemplar el territori de la teva historia de vida. Però atès que no estem sols en la nostra biografia, en aquesta ocasió et proposo explorar el context social on va començar: el conjunt de la teva família i la seva història.
Tots tenim una narració interna de la nostra família. Aquesta història ens acompanya, conscient o inconscientment, i ens condiciona, per bé o per mal, en la construcció del nostre quotidià. Per poder observar el que ha passat en el sí de la teva família, et pot ser útil la confecció d’un mapa sincrònic dels esdeveniments familiars. Això suposa recollir el que ha passat al mateix temps en diferents generacions i a diferents individus, tot alhora (no és tan complicat com sona!). L’observació de tot aquest conjunt, sovint, ens permet entendre algunes coses i aquesta comprensió acostuma a facilitar canvis positius i durables en la nostra vida. Aquest mapa sincrònic s’anomena genograma.
Un arbre genealògic recull els noms i cognoms dels membres de la família –tant vius com morts- ordenats segons el seu parentiu i generacions. El genograma o genosociograma recull, a més a més, moltes altres dades, que et relaciono més endavant.
El genosociograma és, per tant, una tasca d’observació i síntesi que et dóna moltíssima informació sobre l’estructura del teixit humà d’on provens: la teva família. Amb una ullada, podràs establir relacions entre esdeveniments, persones i edats, o veure fàcilment les repeticions, les coincidències o les aliances. Tot plegat et permet comprendre les regles que regulen el sistema familiar, les seves creences, els valors i el seus mites (que treballarem més endavant sobre la base d’aquesta proposta).
L’objectiu d’aquesta tasca és una redefinició de la perspectiva dels fets viscuts, que faciliti l’atribució de nous significats. És a dir, reflexionar i reconstruir el conte que t’expliques sobre la teva història familiar.
T’hi animes?!

Material
Full o cartolina ben gran, plantilla per a genograma, llapis, goma d’esborrar, llapis de colors. O si ho prefereixes, ordinador i programes específics per fer genogrames on line (n’hi han de gratuïts, com per exemple GenoPro), una gravadora o vídeo.

Consigna
Abans que res, és important tenir clar que no et proposo una investigació genealògica. El que et suggereixo és, en realitat, un simple exercici de memòria. Es tracta que enregistris en un mapa o gràfic –el genograma- el màxim de dades que recordis, de memòria i sense cap esforç, sobre els membres de la teva família. Per exemple:
Nom i cognoms. També, si en tenien, els seus mots o malnoms.
Dates i llocs de naixement i de mort
Relacions de parentiu
Matrimonis, divorcis i separacions o viduïtat
Nivell d’estudis
Oficis i professions
Fills adoptius, custòdies, avortaments, bessonades…
Llaços afectius, com ara conflictes, apropaments, distanciament…
Rols que exerceixen
Estatus econòmic
Fets significatius o que deixaren marca
Moviments migratoris, canvis de residència
Secrets, tabús, “no dits”. Són aquells fets o situacions que ningú ens explica, ja sigui perquè es considera vergonyós, condemnable o per protegir-nos. Nosaltres en tenim notícia (completa o parcial) lligant caps amb fragments de converses a mig fer, frases inconcluses, sospirs, silencis…

Totes aquestes dades cal que les recullis en aquest gràfic que diem genograma. Pots utilitzar alguna d’aquestes plantilles que et facilito tot seguit. Si les omples a mà, t’aconsello de fer servir un llapis, ja que potser necessitis esborrar més d’una vegada. En trobaràs més models i estils si fas servir algun programa per ordinador.

 

En forma d’arbre                                                    En forma d’esquema semicircular

Evita el voler fer-ho tot d’una tirada, potser necessitis posar-t’hi dos o tres vegades (o més). Evita voler emplenar totes les dades; no és una tasca rígida, el que no recordis pots deixa-ho en blanc. Si, per exemple, no saps com es deia el besavi patern o a què es dedicava, li dónes el lloc (això és important) i deixes en blanc el que no sàpigues. Recorda que et proposo un exercici per fer de memòria i sense esforç. Descobriràs que en saps més del que pensaves.

Per tal d’assenyalar en el teu genograma els vincles de parentiu i els tipus de relacions afectives entre els diferents membres, et serà útil conèixer la simbologia estàndard que generalment s’utilitza. Et facilito els símbols més comuns. Uneix els membres involucrats amb el tipus de traç que consideris adequat.

 

Home, dona, gènere desconegut, mascota, fill adoptiu, fill en custòdia, avortament, mort, bessons, bessons idèntics

 

 

Per començar, treballa amb tres generacions enrere. Et sortirà un mínim de 15 persones, sense comptar germans o germanes, si en tens. És a dir:

generació actual, la teva:  tu i els teus germans o germanes

1a generació enrere: els teus pares

2a generació enrere: els teus avis paterns i materns

3a generació enrere: els teus besavis paterns i materns

TOTAL:  15 persones + germans, si en tens

Quan et sembli que el teu genograma és prou complet, és el moment de construir la historia de la teva família en base als fets. Et suggereixo la següent experiència: amb el teu genograma al davant i l’ajuda de la gravadora, comença a narrar la construcció de la família que tens al davant, radiant la història com ho faries si fossis un reporter o una reportera. També pots, senzillament, escriure-la (però no és tan divertit). Pots acabar la teva història familiar recollint, també, el teu sentir davant l’observació de les vides dels teus avantpassats.

Una vegada dónis per conclosa aquesta experiència, guarda bé aquest material. És la base de futures propostes.

Això és tot per ara. Endavant i bona feina!